Americkí vedci vynašli plecniak, ktorý vyrába elektrickú energiu

27.09.2005 Celý región

Plecniak budúcnosti už turistom a návštevníkom hôr možno neposkytne len potrebný úložný priestor, ale postará sa aj o nevyhnutnú dodávku energie. Podľa vedco...
Plecniak budúcnosti už turistom a návštevníkom hôr možno neposkytne len potrebný úložný priestor, ale postará sa aj o nevyhnutnú dodávku energie. Podľa vedcov z Pennsylvánskej univerzity bude tento \"zázračný ruksak\" schopný zasvietiť baterku, nabiť mobilný telefón, poháňať okuliare na nočné videnie, čistič vody, či dokonca prevádzkovať globálny pozičný systém.

To všetko bude možné vďaka pohybu ľudských svalov. Robustný vak sa na pohľad nelíši od svojich obyčajných príbuzných. Jeho konštrukcia však spôsobuje, že vertikálny pohyb bedier sa počas chôdze za pomoci pružiaceho mechanizmu prenáša na batoh. Poháňa sa tak malý generátor, ktorý je pripevnený na jeho kostru. Žiaľ, tento nezvyčajný ruksak nie je zatiaľ určený pre deti, alebo rekreačných turistov, ale pre záchranárov, vojakov a výskumníkov. Títo museli doteraz v náročných podmienkach horského terénu nosiť zásobníkové batérie, ktoré môžu vážiť až deväť kilogramov. Vo vaku zahraničných vojakov slúžiacich v Afganistane zaberajú takéto batérie až štvrtinu nákladu. Množstvo vyrobenej energie závisí od váhy ruksaku a rýchlosti ľudského pohybu. Vynálezcovia tvrdia, že pri hmotnosti 18 až 36 kilogramov má vak výkon priemerne 9,4 wattu. To by malo bez problémov stačiť nato, aby sme ani v horách nezabudli na našu závislosť na mobiloch.
 

Vyberte región